Gjennom høsten har vi presentert flere samarbeidspartnere som vi har signert Letter of Intent (LOI) eller Memorandum of Understanding (MOU) med. Her har vi samlet omtalene.

Vi er stolte over disse avtalene som representerer en spennende utvikling for oss og gir oss muligheten til å vise frem den imponerende kompetansen, teknologien, tjenestene og produktene som vi har samlet.

I vår innsats for å styrke vår tilstedeværelse og engasjement innenfor bransjen har vi inngått avtaler med nøkkelspillere som deler vår visjon og våre mål. Gjennom samarbeidet med disse selskapene vil vi kunne dra nytte av deres ekspertise og erfaring, samtidig som vi kan dele våre egne unike bidrag.

Sammen vil vi forme fremtiden for bransjen og levere innovative løsninger som driver vekst og bærekraft. Fortsett å følge med, da vi vil presentere mer innsikt og informasjon om våre samarbeidspartnere og prosjekter i tiden som kommer

VIND AI

Vind AI tilbyr en ny måte å designe vindprosjekter på. Plattformen tilfører verdi ved å tilby avansert funksjonalitet for design som fremmer effektivt samarbeid og muliggjør datadrevne beslutningsprosesser.

– Ved å dra nytte av denne funksjonaliteten kan vindutviklere akselerere prosjektleveranser, redusere kostnader og generelt forbedre resultatene for sine utviklingsprosjekter, sier Pauline Øien, kommersiell leder hos Vind AI.

Vind AI ble grunnlagt tidlig i 2022 og har siden den gang samarbeidet tett med industrien innen offshore vind. Ved å kombinere sin ekspertise med kunnskap og erfaring fra sine bransjepartnere, vil Vind AI fortsette å drive frem innovasjon og digitalisering for vindprosjekter.

MCE AS

MCE er en mekanisk produksjonsbedrift med moderne produksjons- og administrasjonslokaler lokalisert i Etne kommune. De utfører prefabrikasjon av stål- og aluminiumskonstruksjoner til industri/offshore og bygg og anlegg. Selskapet har lokale eiere og rundt 50 ansatte.

Siden oppstarten i 2001 har de levert bredt spekter av tjenester og produkter. Industri- og offshoreavdelingen bygger alt fra små komponenter til store og mer avanserte konstruksjoner.

– Over 20 år med produksjon har gitt MCE en god tjeneste- og teknologierfaring. Vi har blant annet prefabrikasjon av spesialtilpasset kjøretøy med oppkobling av elektro og hydraulikk. Denne erfaringen vil være til god nytte i produksjon av vindturbiner, sier daglig leder Erle Mæland Aasheim.

NORAC

Norac er en ledende leverandør av interiørsystemer for cruiseskip, ferger, kommersielle fartøy og offshoreinstallasjoner. Med hovedkontor i Norge produserer og distribuerer selskapet brannsertifiserte vegger, himlingsystemer, dører, ferdigmonterte baderom, flytende gulv, vinduer og møbler.

– Dette gjør oss til en “alt-i-ett-løsning” for kvalitetsrike og kostnadseffektive interiørsystemer for maritim industrien, sier Kristoffer Aarrestad, salgssjef i Norac.

Selskapet ble etablert tilbake i 1973, i en raskt voksende norsk olje- og offshore-marked. Fred Olsen & Co var initiativtakeren til byggingen av halv-nedsenkbare boreplattformer og bygget offshore installasjoner ved Aker Vindholmen Shipyard i Arendal, Norge. Behovet for en montering av brannsikre paneler banet vei for etableringen av en fabrikk for produksjon av marine brannsikre panel systemer – Aker Paneler. I 1982 utvidet selskapet under det nye navnet Norwegian Accommodation Systems – NORAC.

I dag er Noracs produkter utformet for å oppfylle følgende kriterier: Kvalitet, fleksibilitet, brannsikkerhet, lyd, vekt og enkel installasjon.

– Våre A- og B-klassifiserte dører er testet for å tilfredsstille bransjens strenge krav både for brannsikkerhet og lydreduksjon. Alle våre produkter er sertifisert av internasjonale klassifiseringsselskaper og myndigheter, sier Aarrestad.

SPOOR AI

Spoor er ledende når det gjelder å utnytte banebrytende data vision og kunstig intelligens for å revolusjonere deteksjon, sporing og klassifisering av fugler i vindparker. Deres innovative tilnærming gir utviklere og operatører verdifulle innsikter samtidig som de veileder innsatsen for å redusere påvirkningen på fugler.

– Kjernen i Spoors teknologi er dens evne til å spore en fugls 3D-flyvebane innenfor en vindpark og i umiddelbar nærhet av turbinbladene, sier Christian Skaarup Rasmussen, VP for kommersielle saker hos Spoor.

Denne evnen gir ikke bare en dyp forståelse av fuglers flymønstre og atferd, men har også potensial til å oppdage og forhindre kollisjoner, noe som betydelig bidrar til planleggingen av nye havvindparker.

Som et teknologiselskap med fokus på biodiversitet samarbeider Spoor tett med utviklere av fornybar energi, forskere, offentlige myndigheter og frivillige naturvernorganisasjoner for å fremskynde teknologiens adopsjon og implementering.

– Vårt endelige mål er å ha den største mulige innvirkning på beskyttelsen av fulgebestander og akselerere den globale overgangen til rene og bærekraftige energikilder.

HAALAND TYNNPLATE

Med røtter tilbake til 1930-tallet, har Haaland Tynnplate utviklet seg til å bli en av Europas mest avanserte innen bearbeiding av stål og aluminium. Med moderne maskiner og en erfaren stab på 85 ansatte som leverer kvalitetsprodukter.

I arbeidet knyttet til offshore vindparker er materiellkvalitet og pålitelighet avgjørende. Deres moderne, automatiserte produksjonsteknologi gjør det mulig for dem å bearbeide ulike materialer med høy presisjon og konsistens. Dette er avgjørende for å sikre at komponentene som brukes i vindparker tåler de krevende forholdene til havs.

– Vi tilbyr skreddersydde løsninger og samarbeider tett med kundene våre for å optimalisere komponenter for ulike prosjekter. Vår ekspertise er avgjørende, spesielt i sammenheng med offshore vindparker, der materiellkvalitet og pålitelighet er avgjørende for suksess, sier or Sigurd Leidland, Sales Engineer i Haaland Tynnplate.

GLASSFIBERPRODUKTER

Siden 2000 har Glassfiber Produkter AS utfordret de tradisjonelle materialene som stål, aluminium og tre. Den gang var målet å selge og markedsføre glassfiber-produkter til olje- og gassindustrien.

– Etter over 20 år i drift, er vi nå markedsledende i Norge og vi har ekspandert til nye markeder der vi ser at glassfiber kan spille en viktig rolle, forklarer Magnus Eikemo Stavik, Digital markedsfører i Glassfiber Produkter AS.

Deres mål er å gjøre verden kjent med glassfibermaterialet og dens mange egenskaper.   

Glassfiber er svært sterkt samtidig som vekten holdes lav. Dette gjør installasjon og håndtering enklere samtidig som det øker fleksibiliteten og senker kostnader. I tillegg mener de at glassfiber er langt mer bærekraftig, med langt mindre GWP enn tradisjonelle materialer.

– Ved bruk av glassfiber unngår man også korrosjon. Materialet tåler krevende og korrosive miljøer uten å ruste, råtne eller korrodere. Saltvann er altså ikke et problem for glassfiberen, sier Stavik og fortsetter:

– I harde miljøer som det man finner i offshore vindparker vil glassfiber komme til sin fulle rett!

cDYNAMICS

cDynamics AS ble grunnlagt i 2015 som en leverandør av tekniske rådgivningstjenester med fokus på ingeniørsimuleringer og design. I 2021 flyttet de til vår nåværende lokasjon i Narviga i Kristiansand og etablerte et ingeniørklynge sammen med selskaper som Pioneer Robotics, Applica og CaeTek, og ble en sterk og vital klynge innen robotikk, programvare og simulering.

– Våre ansatte kommer fra fjern og nær, men alle er fantastiske i det de gjør. Høyt utdannede og motiverte kan vi tilby ekspertise som er vanskelig å finne. Innenfor offshore vind er vår viktigste leveranse koblet til aero-hydro-servo-elastisk analyse, en vital flerfysisk simulering som validerer design og ytelse for offshore vind, sier Knut Inge Edvartsen, Administrerende direktør i cDynamics.

Denne typen analyser kombinerer effekten av luftstrøm på turbinblad, eventuell hydrodynamikk fra flåter, kontrollsystemer for turbiner og elastisk respons fra turbinen. Deres simuleringsgruppe innen feltet består av fire ingeniører med doktorgrad og mastergrader innen feltet.

HAAKONSEN MARINE

Haakonsen Marine er et maritimt selskap med lang erfaring fra olje- og gassindustrien, maritime bransjer, fornybar energi, onshore- og offshoreindustrier, byggetjenester og skipsverftsindustri blant annet.

– Sammen med allierte selskaper og høyt kvalifiserte ansatte har vi tilgang til nødvendig ingeniørvirksomhet, utstyr og personell som trengs for å gjennomføre prosjekter der tillit, gjennomføring, kvalitet og kostnad er sentrale, sier administrerende direktør Sveinung Haugvaldstad.

Haakonsen Marine leverer prosjektledelse, planlegging, ingeniørvirksomhet, marine operasjoner, undersøkelser og inspeksjoner.

– Jeg ser Haakonsen Marine som en leverandør i offshore vindindustrien innen ingeniørvirksomhet, idriftsettelse og drift av offshore vindturbiner og fundamenter, sier Haugvaldstad.

Relaterte nyheter