Ventyr i 2024: et år med viktige milepæler for norsk havvind
Når vi går inn i 2025, er vi i Ventyr stolte over å se tilbake på et svært viktig år for den norske havvindsektoren i 2024. Arbeidet med Sørlige Nordsjø II (SNII)-prosjektet har vært preget av flere viktige milepæler som har brakt oss nærmere målet om å levere ren og fornybar energi til Norge.
Her er en oppsummering av de viktigste høydepunktene som har preget året:
Februar: Suksessfull prekvalifisering
I februar var Ventyr et av konsortiene som ble prekvalifisert for Sørlige Nordsjø II-prosjektet. Dette var et avgjørende øyeblikk for oss og la grunnlaget for vår aktive deltakelse i Norges satsing på havvind.
Mars: Deltakelse i auksjonen
I mars var vi i sentrum av auksjonsprosessen for SNII. Vi grep muligheten og demonstrerte vår beredskap for fremtidens havvindenergi.
April: Tildelingsbrev mottatt
I april mottok vi det offisielle tildelingsbrevet, som tok oss et stort steg nærmere realiseringen av ambisjonene våre. Dette ga oss formell anerkjennelse og styrket vår posisjon som en nøkkelaktør i Norge.
Mai–august: Forberedelse av anbud og geotekniske undersøkelser av havbunnen
Gjennom sommermånedene jobbet teamene våre intensivt med å utarbeide detaljerte anbud og gjennomføre omfattende havbunnsundersøkelser. Disse aktivitetene var avgjørende for å sikre en solid posisjon for de neste fasene i prosjektutviklingen.
Juni: Innsending av melding (varsel om konsekvensutredningsprogram)
I juni sendte vi inn melding om konsekvensutredningsprogram til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Dette var et viktig steg for å sikre fremdriften og i samsvar med regulatoriske krav for SNII-prosjektet.
August: Aktiv dialog med interessenter for å sikre sameksistens
August ble en måned fylt med dialog og samarbeid med ulike interessenter:
• Offentlige høringsmøter: Vi arrangerte høringsmøter i Farsund og Kvinesdal for å informere om SNII-prosjektet og forslaget til konsekvensutredningsprogram, svare på spørsmål og samle inn verdifulle tilbakemeldinger fra lokalsamfunnene. Innspillene vi mottok ble nøye vurdert for å forbedre prosjektplanene våre.
• Deltakelse på bransjearrangementer: Vi var til stede på Arendalsuka og ONS, to av de viktigste bransjesamlingene. Disse arrangementene ga oss en unik mulighet til å vise frem prosjektet vårt og engasjere oss med bransjeledere, politikere og andre nøkkelaktører.
• Sameksistensdialog: Vi gjennomførte dialogmøter med fiskerinæringen og andre relevante aktører for å adressere planer for havbunnsundersøkelser, bekymringer, identifisere muligheter for samarbeid og endre/justere våre planer for å sikre respekt for eksisterende næringer og marine økosystemer..
Oktober: Konsekvensutredningsprogram fastsatt av NVE
I oktober fastsatte NVE konsekvensutredningsprogram for SNII-prosjektet, en viktig milepæl i utviklingsprosessen.
Oktober: Nettkapasitet sikret med Statnett
Vi sikret også nettkapasitet med Statnett, noe som garanterer at den fornybare energien fra prosjektet kan integreres sømløst i det norske energinettet.
November: Fremskritt på land og til havs
November var en travel måned hvor vi lanserte Geoquip-kampanjen og utplasserte FLIDAR med avanserte teknologier og en vær-bølge bøye på SN II feltet. Disse flytende stasjonene registrerer og samler inn viktige data om fugl, fisk, sjødyr, meteorologiske og oseanografiske data for bl.a. konsekvensutredningen, og som vil optimalisere prosjektutviklingen.
Samtidig startet vi samarbeid med DNV for konsekvensutredningsprogrammet til havs, og med Norconsult for det landbaserte programmet. Disse initiativene sikrer at alle miljømessige og samfunnsmessige hensyn blir adressert på høyeste nivå.
Januar 2025: Klyngekonferanse og samarbeid med Rambøll
Vi startet det nye året med å delta på klyngekonferansen arrangert av Norwegian Offshore Wind. I forkant av dette annonserte vi stolt vårt samarbeid med Rambøll som FEED-designer for SNII. Sammen utvikler vi fundamenter for turbiner på 15–18 MW og legger grunnlaget for bærekraftig energi som vil forsyne over 500.000 norske husholdninger.
Veien videre
Disse milepælene reflekterer vårt sterke engasjement for å drive Sørlige Nordsjø II-prosjektet fremover og støtte Norges grønne energiovergang. Ventyr vil fortsette å fokusere på samarbeid, innovasjon og bærekraft for å forme fremtiden for havvindenergi.
Følg med for flere oppdateringer mens vi tar nye skritt inn i 2025!