Ventyr er glade for å kunngjøre at vi har blitt prekvalifisert for utviklingen av Sørlige Nordsjø II i den sørlige delen av Nordsjøen, sammen med fire andre konsortier.

Ventyr er et partnerskap mellom Parkwind og Ingka Group. Parkwind er et belgisk selskap som både utvikler og opererer offshore windparker globalt. Parkwind eies av det japanske energiselskapet JERA. Sammen som partner har de Ingka Investments, investeringsarmen til Ingka Group, den største IKEA-forhandleren. Konsortiet har et strategisk partnerskap med NorSea, som eier strategisk havneinfrastruktur og som er leverandør av havnetjenester, baser og logistikkløsninger til kunder innen en rekke bransjer, inkludert offshore vind.

Prosjektleder Jorne Bluekens fra Ventyr er entusiastisk og beskriver prekvalifiseringen som et avgjørende øyeblikk for konsortiet.

“Å være prekvalifisert for auksjonen for offshore vind for Sørlige Nordsjø II er en milepæl for oss. Vi skal fortesette med vårt dedikerte arbeid med dette prosjektet,” sier prosjektleder Bluekens.

Auksjon i mars

Ventyrs prekvalifisering for Sørlige Nordsjø II viser betydningen av internasjonalt samarbeid og partnerskap i utviklingen av havvind. I 2022 signerte Beliga og Norge en energiavtale som understreker betydningen av den belgiske ekpertisen i havvindindustrien, ledet av Parkwind. Dette for å hjelpe Norge med å realisere sitt enorme potensiale for havvind.

I 2023 signerte bransjeorganene for vindenergi i Norge og Japan, Norwegian Offshore Wind og Japan Wind Power Association, en intensjonssavtale med tanke på å øke samarbeidet og kunnskapsutvekslingen mellom de to nasjonene.

– I dag kan vi gi tilbakemelding til flere sterke aktører at de er kvalifiserte til å delta i auksjonen om havvind i Sørlige Nordsjø II. Vi har bestemt oss for å gjennomføre auksjonen og den åpner 18. mars. Jeg ser frem til en god auksjon mellom disse selskapene, sier energiminister Terje Aasland.

Vindparken på 1,5 GW forventes å være ferdigstilt i 2030 og er et av de første skrittene i Norges ambisjon om å tildele 30 GW offshore vindkraft innen 2040.

Forhåndskvalifiserte søkere for fase I av Sørlige Nordsjø II:

  • Aker Offshore Wind, BP, Statkraft
  • Equinor, RWE
  • Norseman Wind (Energie Baden-Württemberg AG)
  • Shell, Lyse, Eviny
  • Ventyr (Parkwind and Ingka)

Om Parkwind

Parkwind utvikler, finansierer og driver offshore vindparker. Siden juli 2023 har Parkwind vært en del av JERA Co., Inc. et av verdens største kraftproduksjonsselskaper. Sammen har Parkwind og JERA mer enn et tiår med erfaring og over 1 800 MW offshore vindressurser under operativ forvaltning i Belgia og Tyskland, Storbritannia, Taiwan og Japan, i tillegg til en omfattende portefølje av offshore vindprosjekter under utvikling over hele verden, inkludert i Belgia, Tyskland, Irland, Frankrike, Japan, Norge, Hellas og Australia/New Zealand.

Gjennom å forplikte seg til å gjøre grønn energi tilgjengelig og rimelig for alle gjennom sin unike tilnærming til å dekke hele verdikjeden for offshore vind, har Parkwind etablert seg som en pålitelig og konkurransedyktig partner for samfunn, regjeringer og leverandører globalt.

Les mer på www.parkwind.eu / www.jera.co.jp

Om Ingka Group

Med IKEA-virksomhet på 31 markeder er Ingka Group den største IKEA-forhandleren og representerer omtrent 90 prosent av IKEA-salget. Det er en strategisk partner for å utvikle og innovere IKEA-virksomheten og bidra til å definere felles IKEA-strategier. Ingka Group eier og driver IKEA-salgs kanaler under franchiseavtaler med Inter IKEA Systems B.V. Den har tre forretningsområder: IKEA Retail, Ingka Investments og Ingka Centres.

Les mer på www.ingka.com

Relaterte nyheter